Steden en streken

Remiremont

In de geschiedenis van Remiremont is sprake van een berg (Mont) waarop een jonge edelman Romaric in 620 twee kloosters stichtte die boven de donkere bossen uitstaken. Het vrouwenklooster werd later het vermaarde kapittel van de Dames de Remiremont, dat bekend stond om zijn bijzonder mondaine rekrutering.

Tegenwoordig is het in de straten van Remiremont leuk slenteren tussen de booggewelven, de bloemen en de sporen van de rijke abdissen uit het verleden. De vele terrassen nodigen uit voor een hapje of een drankje.

Op de Place des Dames, het kloppend hart van Remiremont, bevinden zich het Paleis van de Abdissen en de prachtige 17e en 18e eeuwse huizen van de kloosteroversten. Ook is het Maison-Musee Charles Friry hier gelegen. Naast etsen van Rembrand is de Lierspeler met tas van Georges de la Tour het hoogtepunt van dit charmante museum.

De abdijkerk van Remiremont is voor het grootste deel Gotisch. Speciale aandacht verdienen de 17de-eeuwse, marmeren decoraties in het koor waar een monumentaal retabel staat dat ontworpen werd om reliekschrijnen uit te stallen. Het standbeeld van Notre-Dame-du-Tresor in de rechterkapel dateert uit de 11de eeuw. Onder het koor bevindt zich een 11de-eeuwse crypte met prachtige fresco’s.

Het land van de Ballons

Even ten oosten van Remiremont ligt het Natuurpark van de “Ballons des Vosges” Dichte bossen, heerlijk koele dalgronden en hogergelegen bergweiden bezaait met alpenbloemen. Het uitzicht vanaf de hoogste toppen is adembenemend. Het is het gebied van de gems, het auerhoen en de de forel, van de gele gentiaan en de blauwe bosbes…….

Deze Hoge Vogezen vormen een schitterend toeristisch gebied met prachtig natuurschoon en indrukwekkende vergezichten. Dat er in de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten is is minder bekend. Het toerisme krijgt een zinvolle invulling door een bezoek aan de frontlijn van 1914-1918. De slagvelden en loopgraven bij de Lingekopf en de Hartmannswillerkopf zijn stille getuigen van dit verleden….

Colmar en Nancy

Zo’n 80 kilometer ten noorden van Remiremont, een uurtje met de auto of met de trein, ligt Nancy. Een wandeling door het centrum van de stad rondom de Place Stanislas is een ware speurtocht door de overvloedige stijl van de Art Deco. In 2005 en 2006 zijn de meeste gebouwen en kerken schitterend gerestaureerd.

Met zijn vele vakwerkhuizen en de wijngaarden om de stad, is Colmar een boegbeeld van de traditionele Elzas. Een wandeling door de oude wijken met tolhuizen en kerken is niet alleen een historische ervaring, maar ook gewoon een leuke wandeling! Een boottocht door “Petit Venise”, dat met zijn bloemenpracht er sprookjesachtig uitziet, mag niet ontbreken.

Elzas

De Elzas is een van de beroemdste wijngebieden van Frankrijk. Het lijkt wel alsof het landschap uitsluitend uit wijnranken bestaat. Dat was al zo in de tijd van de Romeinen. Dit “wijnland” strekt zich uit over een langwerpige strook, zo’n zestig kilometer ten oosten van Remiremont.

Een waterval van wijnranken stroomt langs de zachtglooiende oost-hellingen van de Vogezen. Een bos van netjes naast elkaar geplante staken trekt in de lente een ‘groen jasje’ aan, terwijl het najaar flamboyant rode tinten laat zien als het tijd wordt voor de oogst.

In de dorpjes en steden wijzen de emblemen van de huizen en herbergen in vakwerkstijl op het feit dat de wijn hier als een koning wordt vereerd. De vele wijnhuizen lenen zich bij uitstek om befaamde wijnen als de Riesling, de Pinot Gris of de Gewurztraminer te proeven.